Що таке МОДАЛ в складі пряжі?

Іноді ми зустрічаємо в складі пряжі матеріал під назвою "модал". А що це таке мало хто знає. Його можна побачити в складі пряжі таких марок як: VITA Cotton "Novelty", Lana Grossa CASHSETA "Linea Pura", Lang Yarns "NORMA" і звичайно ж в чудовій новинці GAZZAL "BABY LOVE".

Модал (modal) - це різновид целюлози, але вироблена без обробки хлором і з певних порід деревини - бука, сосни або евкаліпта. На відміну від більшості штучних тканин, модал є екологічно чистою тканиною. У складі повністю відсутні речовини, що містять хлор, і будь-які інші шкідливі домішки.

Відсутність шкідливих реагентів у виробництві і натуральна деревина в якості сировини, дозволяють вважати модал натуральним матеріалом, незважаючи на те, що він відноситься до категорії синтетики через спосіб виробництва ниток. Виходить, походження у матеріалу синтетичне, а ось властивості, як у натурального.

Цей синтетичний матеріал був розроблений за допомогою сучасних технологій. Процес виготовлення цієї тканини дозволяє забезпечити високу якість готового виробу. Деревну целюлозу за допомогою спеціального обладнання пропускають через філь’єри (спеціальні високоміцні форми, призначені для поділу потоку речовини на окремі струмені, які потім перетворюються в окремі волокна, а потім з'єднуються в нитки або джгути), завдяки чому виходять легкі і тонкі волокна. Модал називають поліпшеною, модернізованою віскозою.

Незважаючи на скептичне ставлення багатьох до синтетичних тканин, модал має низку переваг навіть в порівнянні з натуральними тканинами:

  • Гігроскопічність - матеріал здатний увібрати вологи в півтора рази більше, ніж бавовняне волокно.
  • Проникність - добре пропускає повітря, даючи тілу спокійно дихати.
  • Міцність - тканина міцна на розрив і знос, за цими показниками вона випереджає і бавовну, і звичайну віскозу.
  • Екологічність - не викликає подразнень і алергії, не створює парниковий ефект, не електризується.
  • Практичність - легко переться, не линяє, не вигоряє, не сідає, не мнеться, тримає форму. Після численних прань і носіння не утворюються катишки, речі виглядають як нові.
  • Легкість - волокна модал практично невагомі, навіть об'ємний предмет гардероба на тілі не відчувається.

Сміливо купуйте вироби з модала: вони практичні, приємні на дотик, прості в догляді і чудово виглядають. Саме з модала самі м'які килимки на підлогу у ванній, різноманітне приладдя для догляду за автомобілем, найніжніші мочалки-рукавиці та інші корисні дрібниці. На простирадлах з цього матеріалу тіло відпочиває влітку, вони мають охолоджуючу здатність.

Якою б міцною і довговічною не була тканина, неправильним доглядом можна зіпсувати будь-яку річ. Щоб матеріал в повній мірі себе проявив, за ним потрібно правильно доглядати:

  • Прання при середніх температурах: 30 ° C - 40 ° C, на режимі делікатного прання.
  • Віджимати на середніх оборотах і не залишати в барабані, а відразу витягувати.
  • Сушать речі горизонтально, розклавши на тканину (рушник), акуратно розправивши вручну.
  • Гладити на низьких температурах з вивороту, а краще через вологу марлю. Ще один варіант - використовувати відпарювач.

Коли тканина змішана, дотримуються рекомендацій виробника або вибирають режим догляду за волокном, частка якого вище.

Модал універсальне волокно: з'єднуючись з іншими, воно органічно їх доповнює і покращує характеристики одержаної тканин.

Підводимо підсумки: модал - це екологічно чистий сучасний матеріал. Він поєднує в собі натуральність і досягнення самих передових наукових технологій. Одяг з цього матеріалу порадує Вас практичністю, комфортом, довговічністю і красою.